ПОВЕЋАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА У РЕГИОНУ
29.03.2012

Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш, са својим партнерима на пројекту, Регионалним пословним центром за мала и средња предузећа у Пернику и Градском општином Палилула, организовао је у Нишу разговор на Округлом столу „Како пословати са ЕУ?“. О овом значајном питању даљег развоја и сарадњи Српских и Бугарских предузетника у Региону, разменили су мишљење професори са Универзитета у Софији и Универзитета у Нишу, који су укључени на пројекту, као и представници локалних органа власти, Бугарска-Перник, Србија-Град Ниш и Градска општина Палилула. Посебно су разматране теме, које ће бити предмет обуке предузетника две земље: Међународно трговинско право и страна улагања, Израда физибилити студије, осигурања и ризика, Стратегија наступа на тржиште Европске Уније, Берзанско пословање, Институционални оквири пословања у Европској Унији, Европска политика на пољу пословања МСП, Европски стандарди заштите на раду, Права и заштита потрошача у Европској Унији.  

Владимир Додић, директор Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва-Ниш (руководилац пројекта), на отварању Округлог стола истакао је основни циљ пројекта:  продубљивање знања менаџера малих и средњих предузећа о начину и правилима пословања у Европској Унији, давање подстицаја успешним менаџерима малих и средњих предузећа и предузетницима да се прилагоде процедурама и пракси Европске Уније као најбољој шанси за раст и развој њиховог пословања, као и успостављање и интезивирање сарадње српских и бугарских малих и средњих предузећа. По речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, овај пројекат повезује науку и праксу у Региону као и доприноси повећању конкурентности привреде нишког региона стимулисањем малих и средњих предузећа за примену иновација и наступ на тржишту ЕУ. Градска општина Палилула је потписник Споразума о сарадњи са Регионалним центром МСПП у реализацији више програма. Ми смо у општини Палилула, подсетио је Новаковић, након усвајања Стратегије развоја општине и Стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва основали Центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва, http://www.palilulamsp.eu/. Стручни тим Центра је свакодневно у контакту са власицима овог сектора, прослеђује им информације и обавештава их о актуеленим дешавањима, фондовима, повољним кредитима, субвенцијама за одређене производе. Радује ме да након дугог низа година више немамо квази предаваче, такозване експерте који су у протеклом периоду држали предавања нашим не само привредницима него и радницима локалне самоуправе. Окренули смо се универзитетима, оваг пута Универзитету у Нишу и Универзитету у Софији. Очекујем висок ниво предавања. По мишљењу професора Игора Новаковића, највећи проблеми предузетника у овом тренутку је „непознавање процедура у ЕУ, нарочито у области пољопривреде, непостојање фондова за кредитирање активности  добијања одређених сертификата.

Реализаторе овог пројекта прекограничне сарадње, вредног 104.234,95 еура, финансира Европска Унија преко програма Булгариа-Сербиа IPA Cross Border Programme и обухвата део територије Републике Бугарске (регион Перник) и део територије Републике Србије (Нишавски округ).